ASTRONOMI
GUIDEN
Osorterat > Astronomins dag och natt den 28 september

Okänd användare
Fre 20 sep 2013 12:09:13
Den 28 september blir det Astronomins dag och natt i hela Sverige. Från Kiruna i norr till Malmö i söder bjuds alla på stjärnskådning med teleskop, den senaste forskningen – och några uppseendeväckande sätt att få kontakt med kosmos.

Astronomins dag och natt genomförs 28 september för andra året. Syftet är att göra det fantastiska med astronomin och universum tillgängligt för folk i hela Sverige.

En heldag av evenemang erbjuds på bland annat Cosmonova och Observatoriemuseet, både planetarievisningar och rymdfilmer.

Några höjdpunkter under Astronomins dag och natt den 28 september:

Årets största stjärnträff-helg: Stjärnskådning tillsammans med teleskop blir det på Norrland Star Party i Luleå och vid det anrika observatoriet i Saltsjöbaden. Vid Onsala stjärnträff i norra Halland kommer deltagarna att få skåda med världens största radioteleskop, LOFAR. Även på andra håll i landet ordnas både solskådning på dagen och stjärnskådning på natten vid klart väder.

Ballongresa till stratosfären: Unga amatörastronomer i föreningen Astronomisk Ungdom ska – med hjälp av KTH-forskaren Mark Pearce – skicka upp en egen forskningsballong till stratosfären. Ombord finns en videokamera och ett partikelexperiment som astronauten Christer Fuglesang hade med sig under sina rymdresor.

Cosmic Cocktail: i Stockholm avslöjas innehållet i Cosmic Cocktail, en drink som satts ihop av forskare på Oskar Klein Center för att smakliggöra universums innehåll av mörk materia och mörk energi.

Teleskopinvigning i Västerås. Observatoriet i Åkesta blir Sveriges kanske mest moderna amatörobservatorium när nya Urania-teleskopet i sin blanka kupol invigs kl 16:00.

Nattens höjdpunkt kan bli fototävlingen Fånga månen. Fototävlingen har också en klass för mobilfoto.

För hela listan över evenemang under Astronomins dag och natt, se http://www.astronominsdag.se.

Evenemang planeras i Kiruna, Luleå, Gäddede, Piteå, Umeå, Uppsala, Västerås, Saltsjöbaden, Stockholm, Örebro, Arvika, Linköping, Skövde, Göteborg, Onsala, Gislaved, Värnamo, Hylte, Karlshamn, Karlskrona, Lund och Malmö.

Copyright 1999-2017 AstronomiGuiden

Information

fsk löfdsj fkdsl jfdkls jfksld jsakfl dsjk lfds