ASTRONOMI
GUIDEN
Galaxer och stjärnsystem > Att se stjärnor inuti andra galaxer

Okänd användare
Lör 22 maj 2010 12:33:01
Hej


Ofta när man ser en en bild på en galax, så ser man en massa stjärnor som ligger på galaxen. Jag visar ett bild exemplar så jag kan förklara bättre
http://www.starimager.com/Image%20Gallery%20Pages/Galaxies/M81%20Wide.htm

Det sägs ju att en galax innehåller ett miljontals antal stjärnor (om inte mer eller mindre, kan inte siffran så bra). Men när man ser på en galax så verkar det från mitt perspektiv, att man ser sällan stjärnorna i dom, vad beror det på?

1. I denna bilden jag visar, så ser jag röda stjärnor som ser ut att ligga jäms med rotationen, jag antar att dom är stjärnor som tillhör galaxen?
2. Sen ser jag också dom mera större och ljusare stjärnorna som ligger mitt på galaxen, tillhör dom galaxen eller är dom egna individer eller är det svårt att säga bara ifrån ett foto?
3. Sen ser man även små svaga vita prickar inuti galaxen som är relativt utspritt, är det stjärnor eller är det bara stoft(vilket jag ser det som) eller är detta också svårt att säga bara från ett foto?
Är det så att ljuset som kommer ifrån galaxen döljer en hel del stjärnor, samt även stoft som täcker över dom så att vi får svårare att se dom ibland?

Så är det någon som kan förklara lite om att se på stjärnor inuti andra galaxer, som tex varför dom ibland ser ut att vara så få.

Tackar på förhand!

mvh
Robin

Copyright 1999-2017 AstronomiGuiden

Information

fsk löfdsj fkdsl jfdkls jfksld jsakfl dsjk lfds