ASTRONOMI
GUIDEN
Forskning och utbildning > Baader Zoom 8-24mm Mark III vs Hyperion 8mm

Okänd användare
Lör 14 aug 2010 02:36:38
Nu har jag äntligen fått testat mitt nya zoomokular. Jag har egentligen inte så mycket att referera till men jag tänkte ialla fall meddela mina intryck.
Man kan väl säga att detta blir en jämförelse med mitt Baader Hyperion 8mm som jag jämförde sida vid sida med zoomokularet.

Till att börja med kan man väl konstatera att det är ett välbyggt okular, men jag upplever det inte onödigt stort. Att använda okularet vid längsta brännvidden upplevde jag som ganska meningslöst för från 20 till 24mm krymper synfältet drastiskt och skärpan blir faktiskt en aningens lidande också. Men mellan 20 och 8mm så har okularet en helt ok skärpa och faktum är att jag inte märker någon direkt skillnad i skärpa vid 8mm mot det fasta hyperionokularet.

Objekten jag testade mot var M27, M57, M13 och M15

På M57 märkte jag ingen som helst skillnad mellan okularen, men M27 tyckte jag hade en knappt märkbar skillnad i kontrast till det fasta okularets fördel. Dessutom var objektets storlek sådant att det fasta okularets större FOV gjorde att objektet kom mer till sin fördel. Det kan också vara detta som gjorde att kontrasten upplevdes bättre.

M13 och M15 lyckades båda okularen lösa upp några av stjärnorna inne i hopen och här var det dött lopp igen. Här märkte jag dock en sak, och det var att det fasta Hyperionokularet var lite lättare att fokusera för zoomokularet var väldigt snabb i fokuseringen. Som tur var finns det en finfokusering på mitt nya teleskop så det var inga problem dock.

Summa sumarum så är Baader Zoom Mark III ett aldeles utmärkt okular som helt kommer att ersätta mitt fasta 8mm Hyperion (se avd. säljes) med den enda fördelen för det fasta okularet att det har ett större synfält, men det uppvägs helt av att inte behöva byta okular hela tiden; rikta in teleskopet, finjustera objektet i okularet och zooma in, klart! hjuvligt bekvämt m.a.o.

Clear skies, som vi säger här på tjörn...


Copyright 1999-2017 AstronomiGuiden

Information

fsk löfdsj fkdsl jfdkls jfksld jsakfl dsjk lfds