ASTRONOMI
GUIDEN
Forskning och utbildning > Behöver flera råd!

Okänd användare
Sön 13 sep 2009 23:20:48
Med höga förväntningar gav jag mej i väg till min obs-plats strax innan 2100 för att skåda himlen en stund.
Min plan var egentligen att ägna mej åt Lyran och Svanen, men när jag insåg hur högt de faktiskt står så bestämde jag mej för Stora Björn istället. Jag hade hoppats på att få en vy av M101 men jag bedrog mej grundligt. Kalibreringen av teleskopet var helt OK men när jag valde M101 så kunde jag inte se någonting på den plats som teleskopet stannade på. Kanske är den för svår att se?
En del av Stora Björn skyms tyvärr av en träd-ridå på min obs-plats så det var inte så mycket andra objekt jag kunde välja här.
Jag inser i efterhand att min planering egentligen var för dålig för detta pass. Jag måste vara noggrannare med att bestämma på förhand vad jag vill se och vilka kartor jag kommer att behöva. Här kommer min första fråga:
Nu har jag använt boken Stjärnhimlen - en utförlig astronomisk guide där det finns en del stjärnhoppningskartor för att försöka orientera mej. Dessa kartor beskriver en del av himlen, men inte hela. Jag letade i gamla trådar efter råd på bra stjärnkartor men hittade egentligen inte något särskilt. Så vilken stjärnkarta-bok ska jag köpa? Den ska helst vara i ett behändigt format för utomhusbruk och vara tillräckligt detaljerad med stjärnor, dess namn och DSO objekt.

För att inte kvällen skulle vara helt misslyckad så ägnade jag mej en stund åt M45, som verkligen är vacker, samt att jag lyckades hitta M103 i alla fall.
För framtida obsar så behöver jag dock hitta en bättre plats än den jag har nu.

Ett annat problem jag inte tänkt på förut är att bilden i min sökare är både upp och ner och spegelvänd medan tubens bild bara är upp och ner. Jag trycker alltid åt fel håll på min handkontroll :-)

Copyright 1999-2017 AstronomiGuiden

Information

fsk löfdsj fkdsl jfdkls jfksld jsakfl dsjk lfds