ASTRONOMI
GUIDEN
Forskning och utbildning > Flockat och klart

Okänd användare
Mån 1 nov 2010 23:16:10
Ja, så kom paketet med Protostars flockningsduk från USA. Det gick på en vecka när jag väl fick iväg beställningen. Det kliade förstås i fingrarna så i går rev jag teleskopet för åtskilliga timmars pill med sax, kniv och mycket klistrigt tyg.

Tyget ifråga ser ut som självhäftande sammet, men är någon form av helsyntes. Det ska därmed tåla fukt utan problem. Att det absorberar ljus är uppenbart bara genom att titta på det. Svart som natten skulle man kunna säga, men i själva verket är det betydligt svartare än vilken stjärnklar natt som helst :-).

Innan jag gav mig på själva flockandet läste jag en rad olika manualer på nätet (ska någon annan ge sig på detta så rekommenderas förebyggande skrivbordsstudier varmt). Principen är enkel: först skruvar man bort sekundären, ringarna som sitter i ändarna på tubdelarna (om man som jag har en trussmodell) liksom spegelcellen i botten. Sen klistrar man tyget i cirka 15 cm breda och något överlappande segment på insidan av själva tubdelarna så att alla ytor täckts. Här gäller det att lämna några millimeter så att ringarna går på igen. När detta är gjort skruvar man ihop allt igen. Den enda rejäla utmaningen visade sig här vara att få dit tyget utan rynkor och utan att det klistrade sig på fel ställe. Det tog sin tid, men det gick.

När jag ändå hade skruvat av spegelcellen bestämde jag mig också för att rengöra spegeln. Det var väl inte akut smutsig, men med mycket salt i luften kändes det ändå skönt att få det gjort. Även detta var ett smärre äventyr, men det gick vägen utan incidenter.

Så med teleskopet som nytt och med en del luckor i molnen riggade jag upp tidigare i kväll. Himlen av långtifrån optimal, men massor av drivande moln, mycket fukt i luften och ganska dålig seeing. Jag var till att börja med lite nervös för att spegeln inte hamnar som den skulle i cellen, men det visade sig inte vara några problem med detta och jag kunde kollimera som vanligt.

Och resultatet då? Den mest påtagliga skillnaden var förstås att den flockade delen av tuben verkligen var becksvart ute i mörkret. Men med usla förhållandena i övrigt har jag svårt att säga något mera bestämt om mina intryck. Jag fick några minuter med Jupiter i 225x och möjligen är det önsketänkande, men det verkade faktiskt som att kontrasten var något bättre än den brukar vara vid medioker seeingen. Och det är ju framförallt kontrasten som påverkas positivt av flockningen. Jag hade också den bestämda uppfattningen att himmelsbakgrunden tedde sig mörkare än vanligt. Sen snurrade jag runt på en lång rad andra objekt, men eftersom molnen rullade förbi så fort var det svårt att säga något bestämt om skillnaderna. Jag noterade dock att M33 verkade något ljusstarkare än vad jag minns den från två veckor sedan.

Summa summarum återstår det alltså att se vad flockningen egentligen har inneburit. Men det var en kul övning och en kväll som denna såg det åtminstone riktigt lovande ut.

Clear skies!


Copyright 1999-2017 AstronomiGuiden

Information

fsk löfdsj fkdsl jfdkls jfksld jsakfl dsjk lfds