ASTRONOMI
GUIDEN
Osorterat > Frågan om vilket teleskop, där man aldrig hittar svaret på sin fråga..

Okänd användare
Lör 13 jul 2013 18:18:20
Hej
Jag står inför det angenäma problemet att välja mitt första teleskop. Trots att det redan finns många trådar som diskuterar val av teleskop så tycks man aldrig hitta den som svarar på precis sina frågor.
Jag har börjat med att lära mig lite om olika typer av teleskop och som många andra så hittar man snart några favoritmodeller, det är då problemet börjar – Vilket av dom skall jag välja?

Min idé var att ha ett smidigt teleskop som jag kan ta med mig på semester och att det skulle vara motordrivet och digitalt för snabbt kunna hitta objekten. Som barn tittade jag i teleskop vid några tillfällen och kommer väl ihåg problemet med att objekten försvann snabbt ut ur sökaren. Nu har jag själv två barn som jag hoppas skall kunna se och njuta av rymden.
Efter några kvällar på internet utkristalliserades några huvudalternativ, SkyWatcher Skymax 102 eller 127 med SynScan AZ (ca 4 resp. 5kSEK) eller en Celestron Nexstar 4SE (ca 5,9kSEK, börjar bli lite dyrt).
http://www.rymdbutiken.com/category.html/synscan-az
http://www.rymdbutiken.com/category.html/nexstar-se

Iväg till några återförsäjar för att se och få lite råd. Det blev man ju inte klokare av, om ni förstår vad jag menar... även Refraktorn Evostar-102 monterad på EQ5 från SkyWatcher blev plötslig ett alternativ och det fanns en lätt begagnad Skymax127 med ett EQ3 stativ. Ingen av dem var digitala och hemma igen har jag nu ställt mig frågan - Vad är det egentligen jag vill se och vad kan jag förvänta sig för 5-6kSEK??
= Min dröm är att kunna titta på Saturnus, och det skall vara med behållning. Inte bara en liten prick med suddiga ringar.
= Att se månen så nära att man tror man kan ta på den.
= Vem har inte drömt om att se Andromedagalaxen som en galax och inte bara som en stjärna.
= Portabelt. Det måste gå att ta med sig relativt enkelt utan att det väger för mycket och utan att det kräver hela bagageutrymmet ibilen.
= Jag fotograferar mycket och kommer säkert också vilja prova på att fotografera med teleskopet.
= Jag har två barn som också ska kunna njuta av att titta på rymden, helst utan att objekten försvinner ut ur sökaren. Digitalt motoriserat är trots allt inte oviktigt även om jag börjar tveka på om det är ett krav (det ser ut att vara dyrt att komplettera efteråt).
= Sist skulle jag också vilja kunna få en skymt av Hästhuvudnebulosan, men det är kanske för mycket begärt?

Det är nu jag behöver råd från er som använder teleskop idag.
1. Ser man bättre/mer med en något kortare brännvid och ljusstarkare teleskop som Evostar (1000mm, f/9,8) än SkyMax 127 (1500mm, f/11,8) eller 102 (1300, f/12,7). Jag har provat www.telescope-simulator.com/ ,men jag blev inte klokare av den. Saturnus hade inte mycket att bjuda på, om man så säger.
2. Digitalt. Jag är inte rädd för att mitt intresse inte skall räck till för att lära mig hitta på himlen. Men jag vill kunna följa objekten utan problem, det måste gå även för ett barn på 7år. Måste jag ha digitalt då?
3. Ger ett motoriserat mycket oljud, det verkar så på filmerna som finns på nätet?
4. Stativ verkar vara mycket viktigt och hur värderar du ett handdrivet EQ3 mot ett motoriserat SynScan AZ som levereras med SkyMax-teleskopen (här finns även Celestrons motsvarighet med Nexstar SE serien).

Tacksam för alla svar.
/Jonas

PS. Jag har även sett att Rymdbutiken har kampanj på Skymax-127 EQ3 SynScan. Ett av dom teleskop jag har tittat på, bra stativ och digitalt. Men med 6750kr börjar verkligen budgeten bli överansträngd.

Copyright 1999-2017 AstronomiGuiden

Information

fsk löfdsj fkdsl jfdkls jfksld jsakfl dsjk lfds