ASTRONOMI
GUIDEN
Osorterat > Ge mig synpunkter inför teleskopköp

Okänd användare
Tis 19 feb 2013 19:12:19
Jag har surfat runt, läst både affärers beskrivningar och kommentarer i recensioner och olika fora. Jag har därefter kommit ner till två möjliga val (typ) inte märke. Jag tänker inte lägga ut jättemycket pengar, ett par tusen får räcka.

Men innan jag lägger min beställning skulle det vara skönt att få lite synpunkter på mitt sätt att tänka inför teleskopköpet.

Min kravlista:

1. Bärbart (bil + hand) alltså max ca tio kilo med stativ.
2. Refraktor - jag känner mig själv allt för väl. Så robust som möjligt innanför viktgränsen.
3. Ska funka som fågelkikare då och då. (Med speciell diagonal och prisma om det inte går att få rättvänt med 90 graders diagonal)
4. Jag vill definitivt se månen och planeterna bra. Men skulle bli väldigt irriterad om jag inte kunde få en OK upplevelse när jag observerar galaxer, stjärnhopar, vintergatan mm
5. Viss färgförskjutning kan jag leva med.
6. Jag tänker inte astrofota.

Jag tror att mina krav kan uppnås med antingen ett 90 mm (aperture- stavas det så - frontlinsen alltså) med ca 900 mm brännvidd eller ett sk Rich field teleskop ca 80mm X 500 millimeter då det verkar vara extra spektakulärt för deep space-observationer.

Vad gäller monteringen lutar jag åt azimutal, verkar lättare och enklare. Men undrar också, hur besvärligt är det kika på fåglar med en ekvatoriell montering. Dessutom lurar jag på om 900 mm brännvidd är för långt för att skåda fågel vid Hornborgarsjön.

Jag tar tacksamt emot synpunkter på mina resonemang ovan. Andra synpunkter är naturligtvis också välkomna.

Anders J

Copyright 1999-2017 AstronomiGuiden

Information

fsk löfdsj fkdsl jfdkls jfksld jsakfl dsjk lfds