ASTRONOMI
GUIDEN
Osorterat > La Palma - Ön där stjärnorna äger himlen

Okänd användare
Lör 13 apr 2013 17:00:50
Japp, jag befinner mig just nu på den lilla ön La Palma på Kanarieöarna. Sambon jobbar ett år på Nordic Optical Teleskop (NOT), så jag passar på när man har gratis boende. :) Kanarieöarna är ju ett turistmål för främst Svenskar, Engelskmän och Tyskar så jag tänkte verkligen slå ett slag för dessa små öar om man är intresserad av att se en helt fantastisk stjärnhimmel. Ja, det är verkligen fantastisk! Jag tror inte jag sett något liknande i Sverige, även om det borde finnas!

För något år sedan såg jag en månförmörkelse på toppen utav Teide, Teneriffas vulkan. Det finns verkligen få ställen som kan ge sån oerhört fin upplevelse av stjärnhimlen. Absolut att rekommendera! Det som är bra här är ju att man lätt kan locka med familjen att åka hit, eftersom stränderna är väldigt fina. På dagen kan man slöa i solen och på natten kan man ta sig upp på vulkanen och observera. Visst, man borde känna sig bekväm i att köra slingriga vägar som har stup vid sidan om (dock finns räcken på de flesta ställena). Man borde nog inte köra där om man precis fått sitt körkort. :) Det blir även ganska kallt där uppe, och man får räkna med att man måste både köra igenom molnen och ha kläder som kan hålla en varm i total luftfuktighet samt kraftiga vindar. För några dagar sedan var det is på vägen och då råder körförbud pga vägarna. Man måste alltså alltid vara på den säkra sidan när man åker upp dit! Ficklampa är även ett måste! Men jag kan garantera att man inte ångrar sig när man står där uppe och tittar på himlen. På La Palma finns även ett hotell vid observatorierna, och man borde kunna bo där som turist (vanligast är ju att astronomerna bor där). Personalen där kan prata både Spanska och Engelska (och han som jobbar i receptionen kan prata Svenska då han har bott i Sverige). På Teide (Teneriffa) vet jag faktiskt inte om de har boende, men det borde finnas eftersom det finns en del teleskop även där.

Jag skulle säga att vägen upp till vulkanen på Teneriffa är bättre än den på La Palma. Men båda kräver att man kan koncentrera sig på körandet hela vägen upp. NOT har exempelvis mist en data-kille som körde ut över ett stup, och han sägs ha varit känd för att köra sakta och säkert. Det gäller alltså att ha full fokus på körningen. Aja, nu ska jag inte skrämma er för mycket. Jag tycker dock man ska vara medveten om sådant innan man bestämmer sig för att köra upp.

Hur som helst, har hittat två väldigt fina t-shirts här. Skickar med bilder. Dessutom vill jag tipsa om en helt färsk bok. Skickar även med en fin liten bild på omslaget.

Copyright 1999-2017 AstronomiGuiden

Information

fsk löfdsj fkdsl jfdkls jfksld jsakfl dsjk lfds