ASTRONOMI
GUIDEN
Forskning och utbildning > Mina första nybörjarfrågor efter första skådningen

Okänd användare
Sön 17 okt 2010 15:09:15
God eftermiddag kära astronomer! :)

En nybörjares första frågor efter att igår natt ha bekantat mig med min Focus Explorer II på balkongen kommer här:

* På min första skådning som skedde igår natt mellan 02.00 och 03.00 (på ett ungefär) riktade jag mig in på en skarpt lysande prick på himlen (inte vidare högt upp) som låg västerut och med ett 6,5mm okular såg ut att vara riktigt stort, helt vit och med en eller två synliga ränder över sig - samt en mindre prick bredvid sig som jag gissar på var en måne? Skådade jag månne planeten jupiter här?

* Det här med okular. Mitt teleskop levererades med 2st som är på 25mm respektive 6,5mm vardera och jag undrar om man kan komplettera med fler bara sådär eller om detta mitt första teleskop är väldigt begränsat och att jag hellre bör hålla mig till detta så länge som jag känner att det går, för att därefter byta upp mig till någonting dyrare och först även investera i ett par extra okular för en bättre och tydligare zoom?

Och passar allt eller är jag begränsad och i så fall hur vet jag vad mitt teleksop klarar utav?

* Ett tredje okular som jag fick står det 2X Barlow på och av storleken att döma så antar jag att detta helt enkelt är till för att stoppa de andra två okularen i och således få en enklare förstoringseffekt, om än inte särskilt effektiv sådan? Det känns då väldigt... ja, B på något sätt att stoppa en lins mot en annan lins ^^ Typ som att hålla ett förstoringsglas över ett annat? :P

* Förvaring av okular, vad är att föredra här och vad behövs egentligen? Funderar på att köpa någon väska eftersom jag har förstått att det finns särskilda sådana, såvida detta inte kan räknas som en halvt onödig overkill (åtminstone med min nuvarande utrustning).
Just nu har jag dem helt enkelt förpackade som de kom - dvs i varsin prasslig plastpåse samt mindre kartong (bortsett från 2X Barlowen som jag bara har liggande löst för närvarande, men med ett plastlock i vardera ände).

* Ett mån- och solfilter medföljde även det och att man vill använda ett sådant för att titta på solen förstår jag mycket väl, men månen?? Är det för att den kan vara så pass ljusstark vissa nätter att det blir svårt att urskilja några detaljer utan ett filter? För inte kan väl månen vara farlig för ögat att titta på...?

Ordentliga nybörjarfrågor detta känner jag och inte har jag gjort mig något besvär att Googla heller X) Men ja, jag tänkte mig att ni säkert mer än gärna besvarar vad som för majoriteten av er garanterat är väldigt banala frågor som inte kräver någon vidare kraftansträngning från er sida ^^

Hoppas att jag fick stjäla eran tid på detta vis utan att det upprör någon, nu måste jag raskt iväg och besöka far min!

Edit: PS. kommer att läsa igenom tråden Dags att välja teleskop (hjälp och småråd behövs) senare idag då den verkar nyttig :)

Copyright 1999-2017 AstronomiGuiden

Information

fsk löfdsj fkdsl jfdkls jfksld jsakfl dsjk lfds