ASTRONOMI
GUIDEN
Forskning och utbildning > NSP-10 en träff för alla!

Okänd användare
Fre 20 aug 2010 22:44:17
Efter diskussioner i tråden om Astronomiträffar inte populärt? så vill jag göra mer reklam för NSP-10 (Norrland Star Party 2010).

Det är en astroträff som arrangeras av NSAA (Norra Sveriges Amatör Astronomer).
NSP har hållits två ggr förut. Den första gången (2008) hölls evenemanget i Älvsbyn strax utanför Piteå, och den andra gången (2009) anordnades träffen i Kiruna av Rymdgymnasiet.
Jag har själv varit med på båda tillfällena trots att det första gången var närmare 35 mil och andra gången var hela 75 mil från Örnsköldsvik där jag bor. En dryg resa, även om jag hade trevligt sällskap när jag åkte till Kiruna av två Skelleftebor som jag lärt känna vid den första träffen.

Vid våra träffar har det hittils varit ett flertal intressanta föredrag om väldigt olika ämnen.
Det första årets var det bl.a. ett mycket intressant föredrag av Anders Wettergren on Stora Björn m.m. och 2009 i Kiruna var det också flera intressanta föredrag bl.a. av Rymdgymnasiet och två forskare från Institutet för Rymdfysik, där det ena handlade om norrsken (det gav i alla fall mig mycket9 och det andra handlade om rymdsonden Rosetta och vilka instrument som Sverige varit med och utvecklat till denna.


Årets NSP kommer bl.a. att ha Mikael Skafar ( en av Sveriges bästa astrofotografer) som föredragshållare. Astrofotografering kommer att vara ett av huvudtemana detta år. Jag vill också nämna (speciellt eftersom jag själv endast är novis på området) att i princip vem som helst kan astrofotografera.
Man behöver inte ha de dyraste gejerna. En vanlig digital kompaktkamera kan man komma långt med. tar man bilder på månen genom att sätta kameran mot teleskopets okular kommer man antagligen att bli förvånad över resultat (speciellt om man lägger lite tid på att laborera med olika inställningar).

Vart än du finns i vårt avlånga land är du välkommen till NSP-10.
Vi vill gärna att alla som är intresserade kommer, alla är välkomna, nybörjare som lite mer vana amatörastronomer.

Kolla in vår hemsida (till höger på sidan finns info om NSP-10):
http://nsaaforum.ning.com/

Copyright 1999-2017 AstronomiGuiden

Information

fsk löfdsj fkdsl jfdkls jfksld jsakfl dsjk lfds