ASTRONOMI
GUIDEN
I samhället > Örnen har landat!

Okänd användare
Tor 18 aug 2005 21:37:38
Ja man kan ju inte låta bli att använda den överskriften när man precis har lagt ut en bild på M16, Örn nebulosan. Jag tycker den är rätt lätt att se, örnen alltså. Ganska lång hals som pekar snett upp åt höger, i sina klor ser det ut som den håller en fisk eller något. Vingarna ska precis till att slå neråt. Ja faktiskt ganska likt. Men om man sen vänder på steken så att näbben pekar snett ner åt vänster, då ser det mer ut som en fiskmås! Jag tycker vi kan kalla den för fiskmås nebulosan här i Sverige. Det är säkert en jänkare som hittat på namnet. Varför ska dom alltid få bestämma allt?

Bilden i sig själv är tagen under horribla förhållande sett ur astronomi fotografens ögon! Men jag fick ta chansen när den kom, från min position så har jag bara ungefär 2-3 veckor på mig att fotografera den. Nu har en vecka gått, nästa är det fullmåne och sen kanske det blir dåligt väder. Vädret denna kväll var ganska fint, dock ett tunt distäcke just i söder där M16 befann sig. Precis, precis ovanför grannens tak vandrade den. Ett stort träd i syd väst begränsade tiden ytterligare. Himlen var inte riktigt mörk när jag började fotografera och månen stod i 75 procentig fas! Citygross området och Helsingborg ligger även i denna riktning. Så som ni kanske förstår så var det många odds mot mig.

Min nya guide kamera hittade genast en guide stjärna. Som ni ser på bilden så finns det gott om ljusstarka stjärnor i det området. Nästan för starka för den delen. En del av dom är på gränsen till ut frätta. Det kallar man dom när dom blir helt vita. Inte snyggt men jag vet inte vad man ska göra åt det. Att tillägga är kanske också att utan IDAS filter så skulle jag aldrig kunna ta den här bilden under ovanstående förhållande.

Mvh //Micke

http://skafar.com

Copyright 1999-2017 AstronomiGuiden

Information

fsk löfdsj fkdsl jfdkls jfksld jsakfl dsjk lfds