ASTRONOMI
GUIDEN
Forskning och utbildning > Oskärpa i gammal stjärnkikare

Okänd användare
Tis 29 jan 2013 23:38:10
Halloj!

Jag har nyligen införskaffat mig en stjärnkikare av äldre hobby-modell (60-tal...). Linsdiameter 60mm, brännvidd 910mm. Dock lyckas jag inte få fokus på varken måne eller stjärnor, så nu tar jag en long-shot och frågar er astro-experter om tips kring hur jag kan tänkas lösa problemet... :)

Eftersom jag kan justera ögonluppens läge bortom samt framför fokuspunkten utan att få ordentlig fokus däremellan misstänker jag att kikarens främre lins, (tvådelad akromatisk lins: en bikonvex samt en plankonkav lins) ställer till det.

Närmsta fokus på månen jag kommer liknar mycket denna bild: http://photonaturalist.net/wp-content/uploads/2010/02/IMG_1136c-moon.jpg

Linsen är monterad på följande sätt http://sv.wikipedia.org/wiki/Akromatisk_lins

Och kikaren är till 99% uppbyggd på samma sätt som denna modell: http://www.freewebs.com/skylight/photos/Tasco%207TE-5/7TE-5-8.jpg
Det står Beli på teleskopet men jag har läst att detta troligtvis inte är namnet på tillverkaren.(Vore intressant att i ett senare skede få hjälp med mer info om själva kikaren...)

När jag monterar det främre linsparet kan jag antingen välja att fixera dem tajt eller låta dem ligga aningen löst mot varandra i fästet. Beroende på hur hårt jag väljer att fixera dem uppstår ett slags cirkulärt interferensmönster på linserna när man håller upp dem mot ljus. Mönstret blir otydligare och diffust när linserna ligger löst mot varandra. På samma sätt blir mönstret skarpare om man pressar ihop linserna hårdare. Vet ni hur man ska justera linserna mot varandra för att få skärpa, eller har ni andra idéer om vad som vara felet?

Tacksam för all hjälp!

Copyright 1999-2017 AstronomiGuiden

Information

fsk löfdsj fkdsl jfdkls jfksld jsakfl dsjk lfds