ASTRONOMI
GUIDEN
Forskning och utbildning > Problem med teleskop hjälp sökes!

Okänd användare
Lör 23 okt 2010 21:54:10
God afton! Jag är en nyregistrerad rymdälskare som nyligen införskaffat ett Spectra Optics Teleskop 900x114 men har tyvärr stött på några problem!
När jag köpte mitt teleskop på Teknikmagasinet så medföljde en ytterst enkel manual som endast innehöll instruktioner för montering av teleskopet. Det står alltså inte hur teleskopet används (jag som nybörjare har inte bra koll alls på hur man använder ett teleskop). Men jag använde mig utav logiken och förstod att man ska sätta in ett okular i fokuseraren och sedan skåda genom det (när man avlägsnat linsskyddet). Men problemet är att jag inte ser något alls genom okularet; jag har provat alla möjliga okular och kombinationer och ser inget alls (riktar in mig på månen med hjälp av sökaren, som fungerar korrekt). Det konstiga är också att det inte blir någon skillnad i ljuset då jag tittar genom okularet och jämför ljuset på natthimlen med ljuset från en lampa. Det är som att det är något fel med speglarna i teleskopet (okularen fungerar fint eftersom jag tittar endast genom dem och däremellan passerar ljus och det blir en förstoring, om än suddig). När jag tittar in i fokuseraren utan okular ser jag:
En cirkel i vars mitt jag ser min spegelbild (dvs mitt öga) medan den yttre ringen av cirkeln fylls med ljus som tas in från öppningen där framme (jag har testat med linsskyddet på och då ser jag bara min spegelbild).

Nu funderar jag kring om det är jag som gjort något fel i hur teleskopet skall användas eller om det faktiskt är något problem med det?
Tack på förhand!Copyright 1999-2017 AstronomiGuiden

Information

fsk löfdsj fkdsl jfdkls jfksld jsakfl dsjk lfds