ASTRONOMI
GUIDEN
Osorterat > Refraktor till nybörjare

Okänd användare
Fre 11 okt 2013 22:03:40
Hej!

Spännande att vara här hos er! :)

Jag ska köpa ett teleskop för första gången och jag är inne på att köpa en refraktor. Jag har som sagt ingen erfarenhet varken av en refraktor eller en reflektor, så jag kan inte säga exakt varför jag vill ha en refraktor, men det kan bero på att jag inte tycker om komafel samt att det känns behändigare med en refraktor än med en reflektor.

Med teleskopet vill jag se månen och vissa planeter, främst Saturnus, med klar skärpa. Förstoringen är inte det viktigaste men att sikten är bra är en förutsättning.

Jag vill även kunna ta enklare foton, mycket är på basicnivå så jag har inte så stora krav på fotograferingen. Än. :)

Jag kommer förmodligen att köpa ett GOTO-teleskop.

Då det är mitt första teleskop har jag valt att lägga budgeten på 3-4000 kronor. Då kommer jag till nästa fråga. Finns det några bra teleskop i den här prisklassen eller är teleskopen skräp, och är det bättre att vänta och köpa ett betydligt dyrare teleskop?

1. Meade ETX-80AT-TC-GO-TO (har denna dålig brännvid och f-tal för en refraktor?? B400mm, f/5. Har hört att ska man köpa en akromat bör den vara på f/8/9).

2. Meade DS-2080ATS-LNT GO-TO

3. Startravel-102 SynScan AZ GO-TO

Dessa teleskop kanske inte är de bästa och därför vänder jag mig till er för att se om de överhuvudtaget är värda att köpa. Ni verkar ha bra koll :)

Har ni åsikter om reflektorer tar jag gärna emot dem, de kanske har mer fördelar som jag inte vet om, men om ni anser att en refraktor är bra för en nybörjare så är det förmodligen det jag kommer att satsa på.

Med vänlig hälsning/ xezo

Copyright 1999-2017 AstronomiGuiden

Information

fsk löfdsj fkdsl jfdkls jfksld jsakfl dsjk lfds