ASTRONOMI
GUIDEN
I samhället > Scopos ED APO 66 + Vixen LV = sant

Okänd användare
Lör 7 jul 2007 21:51:29
Hämtade igår ut tre nya Vixen LV okular: 20mm, 10mm och 5mm brännvidd. Med refraktorn på 400mm brännvidd ger de 20,40 resp. 80x förstoring. Orsaken till att jag valde dessa okular är den utmärkta eye relief de har på 20mm och jag visste sedan tidigare att det är utmärkta okular.

Test vid molnigt väder:

20mm(20x): Knivskarp och mycket briljant bild

10mm(40x): Knivskarp bild och ljus och klar bild, dock märkbart ljussvagare än med 20mm okularet på grund av den halverade utgångspupillen

5mm(80x): Fortfarande mycket skarp bild fast nu börjar det märkas att bilden blir aningen kontrastlös och grå. Något fullt naturligt; med 0,8mm utgångspupill så kan ingen optik i världen ge en riktigt briljant bild ens i dagsljus i molnigt väder, det vill till lite solljus för att komma till sin rätt.

Ögonmusslorna är av gummi och är komfortabla utan glasögon i uppfällt läge och ger en fullgod bild med glasögon i nedvikt läge. Ögonlinsen är mycket måttligt nedsänkt i okularet, så man får se till att inte fälla ner ögonmusslorna alltför mycket så att glasögonen tar i linsen eller i metallringen runt den.

Bilden är superb med alla okular, och helt skarp så gott som ända ut i kanterna på synfältet. Till skillnad mot 20 och 10mm okularen så ger dock 5mm okularet en märkbar pincushion distorsion (vet inte om det har nåt namn på svenska). Jag undrar om det är en effekt av hög förstoring i kombination med ett teleskop med kort fokalförhållande?

Testar också 5mm okularet med både 2x och 3x barlowlinserna (vilket ger 160 resp. 240x) jag har. Där blir bilden förstås väl grå och kontrastlös, dock inga märkbara färgfel ens med de höga förstoringarna.

Kontenta: jag har aldrig varit så nöjd med en optisk kombination förut, denna kombination av teleskop och okular verkar passa perfekt. Bildkvaliten är av absolut toppklass och jag kan få fullt tillfredsställande resultat utan att behöva ta av mig glasögonen. Jag vill dock tillägga att dessa LER-okular (vilka har inbyggd barlowlins i de kortare brännvidderna) är värdefulla även om man inte har glasögon. Man slipper pressa ögat hårt mot okularet för att se hela synfältet, vilket är bekvämt.

Lite tekniska data om nämnda Vixen LV:

*Eye reliefen är 20mm på samtliga modeller.

*Skenbart synfält: 20, 10mm: 50 grader, 5mm: 45 grader.

*Ögonlinsdiameter: 20 och 10mm okularen: ca 23mm, 5mm okularet: ca 21mm.
Copyright 1999-2017 AstronomiGuiden

Information

fsk löfdsj fkdsl jfdkls jfksld jsakfl dsjk lfds