ASTRONOMI
GUIDEN
Forskning och utbildning > Skywatcher Explorer 130p ?

Okänd användare
Mån 3 jan 2011 14:15:27
Hallå :)!

Är alldeles färsk här på forumet :)
Jag köpte ett Skywatcher Explorer 130p i julas och till det köpte jag osså en motor ( inte den lilla som man får till 130m utan den som säljs separat för eq2...den som kostar 550 kr på rymdbutiken :). Jag köpte osså månfilter och kompletterade okularen med ett 6mm samt en 2x barlowlins.
Nu har jag några frågor :)

1. Jag läste massa tester innan jag köpte det och tyckte det fått bra kritik och då jag bara haft hobbex teleskop innan tänkte jag att jag skulle byta upp mig lite. Jag har varit ute 2 gånger, 1 gång vid 18 minusgrader o helt stjärnklart och en vid 2 minus och stjärnklart. Helt klart var det bättre vid 2 minus vilket jag inte trodde det skulle vara. jag trodde att ju kallare det är ju bättre :P. Jag måste säga att jag är lite besviken på vad jag fått in så det får mig att tänka på om jag missat något man skall tänka på. När jag får upp jupiter i teleskopet så har jag väldigt svårt att få bra skarpa bilder av det. Den är så stor som en liten ärta och det enda jag kan se från ytan är ett svagt vitt streck som går på mitten av planeten....fine tänkte jag då kan jag kanske inte få upp bättre bild på det men sen hittade jag denna bild:

http://ukastronomers.com/junior/image/5871_large.jpeg

vilken är tagen med samma teleskop som mitt och på en planet som är mindre och längre bort....det visar mycket mer detaljer ju?
Har jag missat något jag måste köpa till för att få bättre fokus eller se mer detaljer på planeter?

2. När jag kollar på månen med filter får jag inte den grå ytan som jag ser på youtube där andra filmat vad de ser...min är fortfarande gulaktig fast något svagare än med utan filter.

3. Köpte som sagt var motor från rymdbutiken. Än så länge har jag bara testat den på jupiter och Andromeda och jag trodde att motorn skulle göra så att objektet var i mitten av bilden hela tiden men objekten glider ifrån än då? Skall det vara så? jag har 2x och 4x hastighet samt omvänd hastighetsknapp eller vad det heter.

4. Hade en fråga här osså men sökte och såg att okularen till skyywatcher håll en bra standard...så jag utgår från att det inte är dem det är fel på.

5. Kan man köpa nått filter till mitt teleskop som gör att andromeda ser bättre ut än en suddig fläck?

puhh långt blev det men väldigt tacksam för hjälp :)

Copyright 1999-2017 AstronomiGuiden

Information

fsk löfdsj fkdsl jfdkls jfksld jsakfl dsjk lfds