ASTRONOMI
GUIDEN
Forskning och utbildning > Slöjnebulosan med teleobjektiv

Okänd användare
Lör 10 okt 2009 10:44:25
Jag fick möjlighet att låna ett Canon 300 mm f/4 teleobjektiv under några dagar. Jag har aldrig provat att fota himlen med ett kameraobjektiv, och eftersom jag antar att det är fler än jag som kan vara nyfikna på hur det kan bli så skickar jag med resultatet här.

Objektivet bländade jag ner till 5,6 och jag stoppade också in ett ljusdisfilter från Astronomiks i min Canon 450. Guideteleskop var en kort 400 mm reflektor och stativet en EQ-6.

Motivet fick bli slöjnebulosan. Den ligger i högsta laget för mig, ungefär halva exponeringstiden (totalt 4 timmar av 3-minuters exponeringar) ligger både nebulosa och guidestjärna delvis dolda bakom stuprännan ovanför balkongen och dessutom med fullmånen 70 grader bort.
Men nog med bortförklaringar. Så här blev bilden:

(Bild ej tillgänglig längre)

Jag bifogar också en bild där de flesta stjärnor är borttagna. Det blir inte vackert, men det är lite lättare att se själva nebulosastrukturen.

(Bild ej tillgänglig längre)

Jag hoppas jag kan få låna det här objektivet igen när det är månfritt. Det vore kul att lägga på lite mer exponeringstid på den här bilden och prova några andra objekt också.

/Lasse

Copyright 1999-2017 AstronomiGuiden

Information

fsk löfdsj fkdsl jfdkls jfksld jsakfl dsjk lfds