ASTRONOMI
GUIDEN
Osorterat > Svar på Lars Lindströms lästa tråd, och en sommarhälsning till alla medlemmar

Okänd användare
Fre 5 jul 2013 22:11:49
Hej Lars, Frost och alla andra. Frost slår huvudet på spiken i och med att du blev så pass provocerad så att du lade upp en tråd med ett urklipp från webben utan vare sig källhänvisning eller ämne, och för en oinitierad så skulle denna tråd te sig ganska obegriplig (och en moderator på dåligt humör hade sannolikt kickat iväg dig till mars). Min starka övertygelse är att censur är av ondo, men det hade varit ett bättre sätt att bara skicka en URL i den aktiva tråden.

Jag tillåter mig dessutom att även fortsatt visa en smula skepsis, eftersom att det finns väldigt få negativa recensioner på nätet om den aktuella modellen, och jag talar om ett 5-siffrigt antal omdömen. Inte ens om man lägger till problems, poor quality eller crap i söksträngen kan man hitta mer än enstaka negativa omdömen, därför tycker jag att ditt inlägg är extremt orepresentativt och mer en fråga om att konstruera ett stöd för dina tidigare ganska så offensiva inlägg i en annan tråd.

Vad anbelangar min bakgrund - om nu detta är relevant eller ett sätt att leta efter svaga punkter - min CV finns på LinkedIn om någon är intresserad. Som barn var jag extremt insnöad på astronomi (det gick att vara nörd utan att det fanns datorer på den tiden), och jag växte upp med en ganska racklig refraktor, dock tillräckligt bra för att urskilja detaljer och strukturer, som M42 och cassinis delning (eventuellt ett utslag av ungdomlig fantasi). Jag var med i ett antal fotoklubbar och har stor erfarenhet av att fota med Leica M2 och storformat (Rolleiflex), och framkalla på egenimporterade silverbemängda öststatspapper med en Leitz förstoringsapparat, så jag vill påstå att grunderna finns där. Astronomiintresset låg dock därefter på is under många tills jag 35-40 år senare köpte en Skywatcher 200P på ett Eq5-stativ, som jag nyss bytt till ett HEQ5 med GoTo, och jag tänkte börja experimentera med guidning så snart sommaren går mot höst.. Jag har själv oerhört mycket kvar att lära, och jag är uppriktigt imponerad kring ditt kunnande kring astrofoto (jodå, sett dina alster på diverse forum).

Däremot så har jag väldigt svårt för raljerande inlägg som bara syftar till att nybörjare inget har att hämta med utrustning till lägre pris. Det tonläge som du angav tidigare gör nog att många snarare tappar intresset än går ett steg vidare. Det är intressant att höra att du själv gått bet på att justera in just detta teleskop åt ett antal klubbmedlemmar, men var är de i diskussionen, och varför fick vi inte höra om dem tidigare?? Hur funkar deras teleskop idag efter dina insatser - DET är intressant info. och vad är värt pengarna för 2500? För 30 år sen kostade en hygglig reflektor en månadslön, idag är det ett annat läge.

Tänkte för egen del avrunda denna diskussion (som jag själv tycker ha varit givande eftersom den rört upp lite känslor) och fokusera på semester. Lägger nog upp en ny tråd kring nybörjarrekommendationer och axiomet att en fältkikare (eller selleri) går lika bra eftersom ämnet tycks engagera, men detta får vänta till höstkanten.

Ha en bra sommar, Lars, Frost, Frida, Mod (Åsa) och alla andra som läser! Ha en riktigt bra sommar!

Copyright 1999-2017 AstronomiGuiden

Information

fsk löfdsj fkdsl jfdkls jfksld jsakfl dsjk lfds