ASTRONOMI
GUIDEN
Forskning och utbildning > Tips för Virgohopen och lite rapport

Okänd användare
Lör 3 apr 2010 14:57:59
Hej

Jag fick äntligen ut teleskopet inatt, två mil utanför Norrtälje. Det var rått och fuktigt men ändå ett trevligt och bra pass. Jag knep några nya M-objekt, bla M65/66 som var ett fint par, nästan i klass med M81/82. M66 gick med tålamod och indirekt seende se struktur i. Jag tyckte den såg lite bananformad ut.

Sen letade jag rätt på M94 och M106 i jakthundarna. Båda var utan detaljer men ljusa och fina. M106 var lite oregelbunden till formen, nästan som man med lite vilja kunde ana en s-form. Tog även ett snabbtitt på M51 igen och det är ju ett kul objekt man kan lägga lite extra tid på.

Virgohopen ligger ju bra till nu men hur sjutton ska man angripa den? Vid ett tillfälle såg jag säkert 6-7 suddiga fläckar, runda och avlånga. En gång låg tre elliptiska galaxer på rad. Jag gjorde skisser av vissa ljusstarka galaxer och deras läge för att försöka se efteråt vad jag sett men det kan väl säkert slinka annat än messierobjekt (som är det jag kämpar med nu)? Hur ska man göra? Det kändes allmänt svårt att stjärnhoppa i det stora området också så jag utgick från Saturnus, Denebola och Vindemiatrix.
Copyright 1999-2017 AstronomiGuiden

Information

fsk löfdsj fkdsl jfdkls jfksld jsakfl dsjk lfds