ASTRONOMI
GUIDEN
Osorterat > Vilka variabla stjärnor ska jag välja till mitt observationsprogram?

Okänd användare
Sön 8 dec 2013 00:49:59
Hej!

Jag är en kille som har sysslat med astronomi i ett antal år nu. Observerar för det mesta från min balkong med min 102/500 refraktor och 127/1500 maksutov i centrala Malmö. Har bland annat lyckats hitta över 120 deepsky-objekt trots ljusföroreningar. Dock så verkar det inte finnas många fler DSO som skulle vara synliga från centrala Malmö och månen och planeterna har jag tröttnat på lite (dessutom är det bara Jupiter som är väl synlig från Sverige i dagsläget). Så jag tänkte börja med variabla stjärnor. Och nu till min fråga.
Med blotta ögat så kan jag se sjärnor ned till magnitud 4.5 nära zenith under månfria nätter och med min refraktor kan jag se ungefär ned till magnitud 11,5 vid 125x. Ska jag då försöka välja stjärnor vars magnitud vid minimum är 11 eller ljusare, eller går det bra att följa stjärnor som har magnitud 13-15 vid minimum. För att de flesta långperiodiska variabler (miror), inklusive de kända såsom R And eller U Orionis är ljussvagare än 11,5 vid minimum. Är det vanligt att variabelobservatörer följer en stjärna som ligger utanför instrumentets räckvidd vid minimum? Dvs att man observerar endast en del av stjärnans cykel?
Jag vill helst observera miror eftersom de har så pass stor skillnad mellan min och max och därför verkar de vara roligare att observera.

Tack på förhand!

Copyright 1999-2017 AstronomiGuiden

Information

fsk löfdsj fkdsl jfdkls jfksld jsakfl dsjk lfds