ASTRONOMI
GUIDEN
Osorterat > Vilken djungel, vad bör jag satsa på?

Okänd användare
Ons 29 maj 2013 22:27:11
Detta är verkligen inte min avdelning men nu när jag fått en kikare i present har jag börjat fundera på om jag inte skulle köpa ett enklare teleskop. Frågar någon mig vad de ska köpa för dator så svarar jag vad ska du ha den till? så jag tänkte besvara detsamma här i hopp om att det hjälper.

Jag vill primärt titta på utsikten från mitt fönster, fönstret hittas i stockholms innerstad. Dagtid vill jag som sagt titta på utsikten, mao staden, byggnader, människor, bilar, fåglar, flygplan osv. Helst på både nära och långt avstånd.
Nattetid vet jag inte vad som är möjligt att se pga all ljusförorening men jag nöjer mig med det som går med mina förutsättningar. Men även nattetid vill jag kunna titta på staden (trafiken och byggander och sådant).

Övriga önskemål:
- Jag har ganska begränsat med plats hemma så ett mindre med bordstativ man kan ha i fönstret kanske är att föredra?
- Kikaren jag har är en Nikon Sportstar EX 10x25 DCF och den nya får inte vara sämre än den, då skulle det vara onödigt. Dra gärna jämförelser till den här kikaren, ex. du kan zooma längre men den har sämre optik.
- Jag vill gärna ha ett stort synfält.
- Lätt att hantera, jag tittar nog inte länge på samma plats särskilt länge utan vill panorera med lätthet och rikta det åt olika håll. Ibland säkert även kunna lyfta det och titta i någon obskyr vinkel.
- Att kunna ta bilder genom teleskopet skulle vara en fin bonus, vad behövs till det och vad skulle det kosta (har en canon eos d500).

Jag har tittat på nybörjarteleskop här, någon av dessa kanske? Teleskop runt 1000kr, är det värt att titta på eller klarar man sig lika bra med kikaren då?:
http://www.astrosweden.se/teleskop/nyborjarteleskop/5495

Slutligen. hur mycket skulle man se med det föreslagna teleskopet enligt den här:
http://www.telescope-simulator.com/index.php?option=com_content&view=article&id=45&Itemid=57

Copyright 1999-2017 AstronomiGuiden

Information

fsk löfdsj fkdsl jfdkls jfksld jsakfl dsjk lfds