Hur det började
Vi vill inspirera och hjälpa människor att hitta fascinationen med astronomi

AstronomiGuiden startades 1999 av Åsa Karlsson, som då var 19 år gammal och hade ett väldigt starkt intresse för astronomi. Intresset började redan vid barnsben men hon insåg snabbt att omgivningen runt omkring henne inte hade samma intresse som hon hade. Hon ville ändra på det och som resultat skapade hon AstronomiGuiden.

"När jag startade AstronomiGuiden var syftet att alla ska få chansen att lära sig mer om astronomi och stjärnhimlen. Mitt intresse för astronomi började när jag var liten. Jag minns hur jag låg i snödrivorna och tittade upp på stjärnhimlen. Med dagens ljusföroreningar i bebygda områden är det inte längre en självklarthet att våra barn vet hur en naturlig stjärnhimmel ser ut. AstronomiGuiden löser inte ljusföroreningarna, men förhoppningsvis kan vi inspirera och hjälpa människor att hitta fascinationen med astronomi genom vår gemenskap, engagemang och drivkraft."

Väldigt snabbt efter att Åsa skapade AstronomiGuiden blev forumet en central del och ju fler medlemmar som registrerade sig desto fler blev trådarna. En del medlemmar hängde konstant på sidan i väntan på nya trådar och svar. Andra medlemmar var helt nya inom astronomi och ville lära sig mer om allt från teleskop till svarta hål.

"Det är den här bredden som är själva grundsyftet med AstronomiGuiden - att alla är välkomna oavsett hur mycket man kan om astronomi."

Åsa utbildade sig inom fysik och astrofysik på Uppsala Universitet samtidigt som hon drev AstronomiGuiden ideellt vid sidan om. Efter sina studier och fram till nu jobbar hon med mjukvaruutveckling, vilket är den perfekta kombinationen för att driva AstronomiGuiden framåt.

Man kan stötta AstronomiGuiden genom att donera pengar. Alla pengar som folk donerar går tillbaka till AstronomiGuiden. Varje bidrag, oavsett summa, är välkomna för att täcka kostnader så som för domännamn, servrar, media och diverse program vid sidan av. Om man inte vill eller kan donera pengar får man väldigt gärna hjälpa till genom att dela med sig av sin kunskap inom området eller bara hänga på sidan och bidra med gemenskap.


AstronomiGuiden
AstronomiGuiden är en ideellt privatdriven svensk webbplattform med en vision om att höja allmänhetens kunskaper inom astronomi. Med engagemang strävar AstronomiGuiden efter att inspirera Sverige kring universum och dess oändliga mysterier.
  Länkar

AstronomiGuiden © 1999 - 2024.
Version: 1.4.